flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досягнення та перспективи діяльності Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області

16 квітня 2024, 12:58

Досягнення Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області

За 15 років сумлінної праці територіальному управлінню вдалося впровадити заходи, спрямовані на забезпечення громадянам доступу до правосуддя, захисту прав людини. Істотно поліпшено матеріально-технічне забезпечення діяльності судів, надано їм належні приміщення, забезпечено комп’ютерною технікою. Передусім, територіальне управління приділяє уваги фінансовому, інформаційному та матеріально–технічному забезпеченню діяльності судів області, попередньо проаналізувавши основні проблемні питання кожного суду.

На виконання наказу ДСА України від 14.12.2016 № 265 «Про зміну статусу окремих розпорядників бюджетних коштів»  територіальне управління мобілізувалося для надання першочергової методичної і практичної допомоги господарському суду щодо належного організаційного забезпечення його роботи. Завдяки плідній співпраці з керівництвом Державної судової адміністрації  України та господарського суду вдалося завершити капітальний ремонт у новому приміщенні суду. Приміщення господарського суду обладнане достатньою кількістю кабінетів для суддів та апарату суду, облаштовано 9 залів судових засідань, для архіву суду обладнано великі приміщення.

 

26 травня 2017 року відбулось відкриття нового приміщення Господарського суду Вінницької області. На урочистій церемонії були присутні: Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова Вищого господарського суду України  Богдан Львов, голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова Господарського суду Вінницької області Федір Колбасов, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області Василь Білик, голова Рівненського апеляційного господарського суду Олег Мельник, голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, голова Вінницького окружного адміністративного суду Олександр Вільчинський, заступник голови Апеляційного суду Вінницької області Олександр Панасюк, голова Вінницького міського суду Вінницької області Андрій  Михайленко.

 

            На сьогоднішній день усі суди області забезпечені приміщеннями. Територіальним управлінням проводиться активна робота з розширення площ приміщень судів з метою приведення їх у відповідність до нормативних вимог до приміщень судів, визначеними Радою суддів України, та вимогам до будівель і споруд судів ДБН В.2.2-26:2010.

            Впродовж діяльності територіального управління розпорядженням Кабінету Міністрів України для потреб місцевих судів області передано 6 приміщень колишнього банку «Україна». Придбано і відремонтовано приміщення для Тульчинського районного суду та Хмільницького міськрайонного суду, придбані приміщення для  Оратівського, Чечельницького та Шаргородського районних судів.

Забезпечено передачу зі сфери управління Міністерства транспорту та зв’язку України на баланс Державної судової адміністрації України приміщення для Жмеринського міськрайонного суду. У 2017 році проведено інженерно-геологічні та геодезичні випробування для капітального ремонту даного приміщення.

З метою створення правових підстав розміщення Немирівського районного суду у відповідному приміщенні та створення належних умов для ефективної діяльності суду територіальним управлінням забезпечено передачу частини приміщення зі спільної власності територіальної громади до державної власності з віднесенням вказаного приміщення в оперативне управління Державної судової адміністрації України.

За рахунок відселення сторонніх організацій збільшено площу оренди приміщень Вінницького міського суду та Іллінецького районного суду, де планується улаштувати додаткові зали судових засідань.

Територіальне управління систематично забезпечує проведення ремонту приміщень судів. Відремонтовано та облаштовано не тільки зали судових засідань, а й камери для підсудних та приміщення для конвою.

 

На виконання Плану заходів щодо приведення приміщень судових установ у стан, що за основними параметрами забезпечує належні умови для здійснення правосуддя, територіальним управлінням облаштовано зали судових засідань загородженням зі скла - всього встановлено 9 загороджень. До кінця 2017 року планується встановлення загороджень зі скла в усіх місцевих загальних судах області.

«Зала судових засідань Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області»

 

Інформаційно-технічне забезпечення діяльності місцевих загальних судів області було і залишається пріоритетом в діяльності територіального управління. На сьогодні стовідсотково вирішено питання забезпечення судів засобами фіксування судового процесу, серверами відповідної потужності, побудовано локальні комп’ютерні мережі, суди забезпечені технічними засобами відеоконференцзв’язку. Територіальному управлінню вдалося вийти на рівень забезпечення судів комп’ютерною технікою, що складає 102,4%, з розрахунку 5 комплектів техніки на одного суддю. Проте, враховуючи, що частина комп’ютерів є морально застарілою, необхідно і надалі вживати заходів щодо придбання сучасної потужної техніки для судів.

Територіальним управлінням ініційовано підписання спільного наказу ТУ ДСА у Вінницькій області та Управління охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації про безоплатне проходження суддями, працівниками апарату місцевих судів та працівниками територіального управління щорічного профілактичного медичного огляду.

За цей період колектив територіального управління здобув чималий досвід в організації діяльності судів, особливо в тих питаннях, які вирішувалися уперше - це й ліквідація районних судів та утворення міського суду, утворення міськрайонних судів, впровадження електронного діловодства та систем відеоконференцзв’язку.

Без перебільшення можна сказати, що створення Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області стало для судової системи Вінницької області переломним в плані покращення матеріально-технічного забезпечення судових органів Вінниччини. Досягнення вищевказаних результатів можливе завдяки постійній співпраці з судами та Державною судовою адміністрацією України, іншими органами державної влади.

«Робоча нарада Голови ДСА України Зеновія Холоднюка з працівниками територіального управління»

 

Перспективи Територіального управління

Державної судової адміністрації України в Вінницькій області

 

Нещодавно в місцевих загальних судах проведено опитування громадян-відвідувачів судів з метою здійснення аналізу стану незалежності, неупередженості та доступності правосуддя. 66% опитаних відвідувачів суду оцінили зручність умов перебування у суді на «добре» та «відмінно».

Отже, необхідно забезпечувати суди належними приміщеннями, які б відповідали вимогам щодо здійснення правосуддя. Ми прагнемо забезпечити належні умови в приміщеннях судів як для суддів і працівників апарату суду так і для відвідувачів.

У травні 2017 року територіальному управлінню передано незавершене будівництво – дев’ятиповерхова будівля загальною площею 5600 кв.м.

Отже, на сьогодні програма максимум – це добудова та реконструкція цієї будівлі з метою забезпечення установ судової системи належним приміщенням.

 

Однією з найгостріших проблем залишається питання проведення реконструкції приміщення, придбаного для Шаргородського районного суду (на даний час суд розміщений в орендованому аварійному, не належному для здійснення правосуддя приміщенні). Відтак, найближчим часом зусилля територіального управління будуть спрямовані на забезпечення ремонту нового приміщення суду. Наразі зроблено перший крок - забезпечено виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення капітального ремонту приміщення та розпочато ремонтні роботи.

Програма мінімум – завершення реконструкції приміщення для Жмеринського міськрайонного суду. Відповідні будівельні роботи вже розпочаті.