flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вебінар з питань доступності до правосуддя осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення

19 червня 2020, 16:35

«Нічого для нас без нас» - важливий принцип діяльності у напрямку інклюзивності. Це цитата з Посібника «Інклюзивний суд: Рекомендації робочої групи із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення щодо застосування ДБН-2018 В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

Дані Рекомендації схвалені Рішенням Ради суддів України від 05 червня 2020 року № 37. Цим Рішенням також рекомендовано Державній судовій адміністрації України та її територіальним управлінням, головам та керівникам апаратів судів застосовувати зазначені Рекомендації під час проектування та будівництва нових, а також капітального ремонту та реконструкції існуючих приміщень судів.

 

Обговоренню Рекомендацій доступності до правосуддя осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення був присвячений вебінар, що відбувся 19 червня за ініціативи Олександра Вознюка – керівника Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів».

У вебінарі взяли участь представники судів Вінниччини та територіального управління.

У своєму виступі заступник начальника ТУ ДСА України в Вінницькій області Олег Кислиця зазначив, що дотримання вимог державних будівельних норм під час будівництва нових приміщень судів, при реконструкції або капітальному ремонті приміщень судів є важливим елементом у забезпеченні комфорту і безпеки кожного відвідувача суду, зокрема, людей з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп населення як людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок тощо. Територіальним управлінням враховані введені в дію з 01 квітня 2019 року нові державні будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору для маломобільних груп населення – ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення». Для приведення у відповідність новим державним будівельним нормам проектно-кошторисна документація об’єктів будівництва та реконструкції передана на коригування.

 

Наталія Чумак, заступник начальника ТУ ДСА України в місті Києві презентувала Посібник «Інклюзивний суд: Рекомендації робочої групи із забезпечення доступності суду і судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення» (доступний за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1XKC7W0J9AAx8Qix7uZz02jSyMeaPCFXQ/view ). Наталія Чумак зазначила, що рекомендації розроблені робочою групою з метою поширення інформації про вимоги сучасних будівельним норм щодо інклюзивності та полегшення їх застосування для покращення рівня доступності будівель судової влади України. У посібнику зібрані також коментарі експертів та представлені приклади вже реалізованих вимог щодо інклюзивності приміщень судів, у тому числі і судів Вінниччини.

Рекомендації спрямовані на правильне та чітке застосування саме тих норм ДБН В.2.2-40:2018, що стосуються організації безбар’єрності публічного простору адміністративної будівлі, якою є кожна судова установа. Вони дають змогу керівникам та посадовим особам органів судової влади, відповідальним за створення безбар’єрного середовища, зорієнтуватися у великому масиві нормативів, стандартів та розрахунків, а також правильно поставити технічне завдання для виконання відповідних робіт по ремонту приміщень та облаштуванню їх елементами доступності, що відповідають вимогам ДБН В.2.2-40:2018.

 

Керівники апарату місцевих загальних судів Вінницької області взяли участь в обговоренні Рекомендацій та поділились своїм досвідом у забезпеченні доступу громадян з інвалідністю до суду. На жаль, в умовах обмеженого фінансування та, враховуючи той факт, що приміщення судів побудовані у 60-80 роках минулого століття, важко одразу реалізувати усі вимоги стандартів. І, хоча у кожного суду свої проблемні питання, в одному керівники апарату були одностайні – доступ до суду громадянам з інвалідністю буде забезпечений.

 

Керівництво територіального управління висловлює вдячність членам робочої групи, зокрема Наталії Чумак, які працювали над розробленням Рекомендацій та створенням Посібника, також Олександру Вознюку за небайдужість та прагнення покращити цей світ.