flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено нараду з присяжними

20 вересня 2024, 14:59

За ініціативи голови Вінницького міського суду Вінницької області Ганни Гайду 20 вересня у суді проведено нараду з присяжними. Участь у нараді взяла завідувачка сектору організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики Ніна Колодько.

З присяжними були обговорені причини, з яких вони не можуть брати участь у судових засіданнях, питання комунікації суду з присяжними, питання виплати винагороди за виконання присяжними обов’язків у суді.

Конституція України передбачає, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (статті 63 – 68) визначено порядок обрання та підстави і порядок увільнення від виконання обов’язків присяжного, вимоги до присяжного, гарантії прав та обов’язки присяжних. Увагу присяжних звернуто на норми закону, яким визначено обов’язок роботодавця - увільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків зі здійснення правосуддя. Відмова в увільненні від роботи вважається неповагою до суду. Неповагою до суду вважається і неприбуття присяжного в судове засідання без поважних причин.

Ніна Колодько ознайомила присяжних зі статистичною інформацією щодо розгляду цивільних справ окремого провадження за участі присяжних:

 

Справи окремого провадження, розглянуті за участю присяжних місцевими загальними судами Вінницької області

2020 рік- 372 справи / з них Вінницьким міським судом -  179 (48%)

2021 рік – 428/207   48%

2022 рік – 470/219   46%

2023 рік – 703/224   32% 

Виплата винагороди присяжним

Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. Присяжним відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові. Зазначені виплати здійснюються за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

У 2023 році присяжним виплачено винагороду у сумі 924 тис. грн, з них присяжним Вінницького міського суду – 301 тис. грн. У 2024 році (січень – серпень) – 301 400 грн, у тому числі присяжним Вінницького міського суду – 207 тис. грн.

Разом з тим, винагорода присяжним часто затримується через недостатнє фінансування. У вересні Державною судовою адміністрацією України розглянуто звернення територіального управління про дефіцит коштів на виплату винагороди присяжним і враховано при підготовці перерозподілу додаткових асигнувань на суму 1087,3 тис. грн.