flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконуючи Стратегію протидії катуванням у сфері кримінальної юстиції, ДСА України буде вести додатковий облік скарг на випадки насильства.

27 березня 2024, 09:37

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2021 року № 1344-р було схвалено Стратегію протидії катуванням у системі кримінальної юстиції та затверджено план заходів з її реалізації. З урахуванням введення воєнного стану в Україні з 24 лютого 2022 року, у системі кримінальної юстиції виникла необхідність перегляду актуальності завдань Плану заходів для повного вирішення проблем жорстокого поводження з особами, що перебувають під контролем держави.

Міністерством юстиції України 25 березня 2024 року було проведено нараду з представниками органів державної влади, під головуванням Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини та заступника Генерального прокурора, для обговорення цієї проблеми. Відповідно до повноважень Державної судової адміністрації України, визначених статтею 152 Закону України "Про судоустрій і статус суддів," ДСА України організовує роботу з ведення судової статистики. У зв'язку з реалізацією Стратегії протидії катуванням у системі кримінальної юстиції, починаючи зі звіту за 2025 рік, ДСА України буде вести додатковий облік заяв, клопотань, скарг щодо застосування насильства під час затримання або тримання в уповноваженому органі державної влади, державній установі, відповідно до пункту шостого статті 206 Кримінального процесуального кодексу України.