flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оптимізація місцевих загальних судів: пілотний проєкт у Закарпатській області

19 серпня 2022, 15:27

18 серпня в Ужгороді відбувся круглий стіл «Оптимізація місцевих загальних судів: пілотний проєкт у Закарпатській області». Це була розширена нарада за участі широкого представництва народних депутатів з Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який очолює Денис Маслов, а також очільників органів та установ системи правосуддя на чолі з Головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим. Голова Ради суддів України Богдан Моніч та Голова ДСА України Олексій Сальніков взяли участь у засіданні круглого столу.

 

Голови апеляційних та місцевих загальних судів, начальники територіальних управлінь ДСА України та інші учасники засідання брали участь у засіданні онлайн.

Організатором заходу виступив Проєкт ЄС «Право-Justice», який в Україні представляє головна міжнародна експертка з питань судової реформи Анна Адамська-Галлант.

Вітаючи учасників зібрання, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов зазначив, що питання оптимізації мережі загальних місцевих судів – це ключове питання судової реформи й без його вирішення всі інші питання не можуть бути реалізовані і ключовим тут є суспільний запит на справедливість.

Голова Ради суддів України своєю чергою звернув увагу присутніх, що питання оптимізації мережі місцевих загальних судів порушується щонайменше впродовж останніх чотирьох з'їздів суддів і тільки у 2020 році за ініціативи Ради суддів України і за підтримки ДСА України розпочалася конкретна робота щодо пошуку шляхів його вирішення.

Служба судової охорони забезпечить надійну охорону всіх судів незалежно від змін у системі їхнього адміністративного розподілу – наголосив т.в.о. Голови ССО полковник ССО Олег Білецький.

Разом з тим, Олексій Сальніков наголосив, що найважливішим аспектом при проведенні оптимізації мережі судів є пошук балансу між такими показниками, як економія фінансових витрат на забезпечення діяльності суду, оскільки державні ресурси мають оптимізуватися; доступність суду з точки зору відстані для громадян; мінімально можливий розмір суду із забезпеченням присутності необхідних компетенцій та функцій; забезпечення максимально високої якості та належного рівня надання судових послуг.

 

Наскільки це важливо учасники круглого столу обговорили на прикладі нової можливої схеми окружних судів Закарпатської області та з урахуванням «Європейського досвіду оптимізації системи місцевих загальних судів на прикладах Фінляндії, Литви та Швеції», який представила Реда Мольєне, міжнародна експертка Проєкту ЄС «Право-Justice».

 

У засіданні круглого столу  взяли участь онлайн начальник територіального управління Василь Білик та завідувач сектору Ніна Колодько.

 

На Вінниччині планується утворення сімох окружних судів (наразі функціонують 29 місцевих загальних судів):