flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

22 лютого Міжнародний день підтримки жертв злочинів

22 лютого 2022, 11:06

Цей день покликаний привернути увагу до необхідності підтримки всіх тих,

хто постраждав у результаті кримінальних дій чи від зловживань владою

Жертва злочину – це людина, якій заподіяно фізичну, майнову або моральну шкоду незалежно від того, визнано її у встановленому законом порядку потерпілим чи таким вона сама себе вважає.

Проблема соціальної реабілітації жертв злочинів почала хвилювати співтовариство в кінці минулого століття. У вересні 1985 року сьомий конгрес ООН з упередження злочинності й поводження з правопорушниками затвердив Декларацію головних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживання владою. 29 листопада 1985 року Генеральна Асамблея ООН прийняла цю декларацію, вперше розробивши універсальні принципи підтримки і захисту жертв злочинів і зловживання владою.

Міжнародний день підтримки жертв злочинів у світі відзначають з 22 лютого 1990 року, у цей день уряд Англії опублікував «Хартію жертв злочинів».

Варто наголосити, що насильство тягне за собою довгострокові наслідки для здоров’я й благополуччя  дітей, жінок і дівчат, суттєво впливає на їхню здатність брати участь у житті громади й суспільства.

Проблема насильства щодо дітей наразі стає особливо актуальною і через карантинні обмеження.

 Для відновлення чи реабілітації може знадобитися тривала допомога, перш ніж постраждалі від насильства зможуть повернутися до повноцінного життя. Тому розвинена система надання послуг з попередження та протидії насильству, зокрема домашньому, у тому числі надання послуги притулку для дітей, забезпечує основні аспекти захисту, надання послуг і ресурсів, що сприяє відновленню після насильства, відновленню самооцінки, самовизначенню для побудови самостійного життя.

15 червня 2021 року у Вінниці презентували перший в Україні Центр для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками. Центр створюється за моделлю Барнахус, що в перекладі зі шведської означає “будинок для дитини” - європейський зразок центру по роботі з дітьми, які постраждали від насильства.
Барнахус функціонує як установа, у якій діти, що постраждали від домашнього насильства отримують комплексну допомогу, зокрема тимчасове цілодобове перебування в умовах безпеки та психоемоційної підтримки. Це не просто послуга безпечного розміщення, адже тут може бути забезпечено комплексний підхід до надання допомоги постраждалим, яким загрожує насильство, надано можливість подолати наслідки вчиненого насильства й збільшити шанси уникнути повторних інцидентів.

Завдання центру - надати необхідну підтримку дитині, що стала свідком або постраждала від насильства. Йдеться у першу чергу про психологічну, медичну, соціальну і юридичну підтримку. Разом із тим, спеціалісти центру будуть сприяти правосуддю дружньому до дитини - створювати максимально дружнє та нетравматичне середовище, у якому дитина зможе надати повну інформацію, необхідну для розслідування.

Центр Барнахус у більш широкому сенсі може сприяти соціальним змінам на рівні всього регіону в межах реалізації політики запобігання й протидії насильству над дітьми.

Місце розташування не розголошують з метою безпеки потерпілих та свідків насильства.

 

Статистика

Відповідно до показників звітності місцевих загальних судів Вінницької області про розгляд матеріалів кримінального провадження за 2021 рік потерпілими від злочинів визнано 2294 особи, заподіяно моральної та матеріальної шкоди на суму 65 663 913 грн.

Варто відзначити, що у порівнянні з 2020 роком, кількість потерпілих від злочинів збільшилась на 6 %. Так, у 2020 році потерпілими від злочинів визнано 2168 осіб, з них жінок – 946, неповнолітніх – 105.

Вік потерпілих

 

До 18 років – 122, з них дівчаток - 36;

Від 18 років і старше – 2172, з них жінок – 891.

Кількість фізичних осіб, яким заподіяно шкоди:

життю – 71;

здоров’ю – 582;

матеріальної та моральної – 1641.

 

Діаграма «Кількість потерпілих за видами злочинів»

Як видно з наведеної діаграми, найбільша кількість потерпілих – 1442 особи – від злочинів проти власності, з них від крадіжки – 1079, від грабежу – 134, від шахрайства – 180,  від розбою – 35.

На 30% порівняно з 2020 роком збільшилась кількість потерпілих від злочинів проти життя та здоров'я особи - потерпілими визнано 459 осіб (у тому числі 207 жінок), з них:

умисне легке тілесне ушкодження – 240 [на 41% більше 2020 року], з них 108 жінок,

умисне тяжке тілесне ушкодження – 47 [-18%] (6 жінок),

домашнє насильство – 60 [ +54%]  (57 жінок),

умисне вбивство – 62 [+68%] (23 жінки).

Від злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту потерпілими визнано 211 осіб (у тому числі 81 жінка), з них: порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами – 129 (61 жінка), незаконне заволодіння транспортним засобом – 80 (20 жінок).

 

Детально ознайомитись з показниками судової статистики можна на нашому сайті у розділі «Інше», «Статистичні дані».