flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційна довідка про результати роботи Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області у 2021 році

31 січня 2022, 11:32

Інформаційна довідка про результати роботи

Територіального управління Державної  судової

адміністрації України в Вінницькій області

                                                    у 2021 році                                                   

 

  Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положення про територіальне управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області, затвердженого Головою Державної судової адміністрації України 25 вересня 2015 року, Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Вінницькій області (далі – територіальне управління) у звітному періоді було реалізовано ряд практичних заходів, спрямованих на належне організаційне забезпечення діяльності місцевих загальних судів регіону.

2021 рік був найскладнішим роком для Судової Влади України. Але у результаті перспективного планування роботи та ефективного адміністрування, протягом звітного періоду усі місцеві загальні суди регіону були забезпечені товарно-матеріальними цінностями, що необхідні для організації процесуальної діяльності.

Приділялася особлива увага економному та раціональному використанню бюджетних коштів, проведенню процедур із закупівель комунальних послуг, товарів. Відповідно до наказу ДСА України від 02 лютого 2016 року № 19 «Про затвердження Положення про впровадження процедури електронних закупівель у Державній судовій адміністрації України, територіальних управліннях Державної судової адміністрації України, апеляційних, апеляційних господарських, апеляційних адміністративних, окружних адміністративних та місцевих господарських судах» проводилися  закупівлі у системі електронних торгів «Prozorro».

Проведено процедури із закупівель комунальних послуг та товарів, послуг з ремонту комп’ютерної техніки та заправки картриджів; створено резерв необхідних для процесуальної діяльності місцевих загальних судів товарно-матеріальних цінностей.

Суди належним чином підготовлено до роботи в осінньо-зимовий період.

У звітному періоді Управлінням Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області проведено ревізію фінансово-господарської діяльності територіального управління за період з 01.01.2019 по 31.12.2020 роки. В процесі перевірки суттєвих порушень не виявлено, а зауваження було усунено у найкоротші терміни.

На виконання вимог Порядку скликання та проведення спільних зборів суддів місцевих загальних судів територіальне управління сприяло організації та проведенню Спільних зборів суддів місцевих загальних судів Вінницької області з обрання делегатів на XІХ позачерговий з’їзд суддів України.

З метою максимальної економії бюджетних коштів на відрядження та належної координації роботи апарату місцевих загальних судів керівниками структурних підрозділів територіального управлінням проводилися наради  в режимі відеоконференції.

Двоє працівників територіального управління у 2021 році брали участь у п’яти засіданнях конкурсних комісій  ТУ ССО в Вінницькій області  для проведення конкурсів на заняття вакантних посад у ТУ ССО в Вінницькій області.

На сайті територіального управління опубліковано 227 інформаційних повідомлень – інформація щодо діяльності територіального управління, корисна інформація для громадян та юридичних осіб тощо.

 

Стан фінансового забезпечення.

 

Для забезпечення діяльності місцевих загальних судів Вінницької області кошторисом на 2021 рік за КПКВ 0501020 «Здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя» затверджено видатки в сумі 271509,900 тис. грн.

Протягом року до кошторису було внесено зміни, а саме:

  • за рахунок коштів отриманої субвенції з місцевих бюджетів державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів збільшено кошторисні призначення на суму 198,8 тис. грн.;
  • за рахунок власних надходжень бюджетної установи від здачі в оренду майна та реалізації макулатури і металобрухту внесено зміни на суму 405,6 тис. грн. та оприбутковано лишки виявлені в ході проведення інвентаризації в сумі 397,0 тис. грн.;
  • за рахунок коштів загального фонду та інших коштів спеціального фонду (додаткові надходження судового збору) з бюджету додатково виділено 72679,5 тис. грн.

З урахуванням внесених змін видатки, затверджені кошторисом на 2021 рік, склали 345190,0 тис. грн., у тому числі: 268993,9 тис. грн. - за коштами загального фонду бюджету та 76196,9 тис. грн. – за коштами спеціального фонду.

Видатки Державного бюджету на виконання програми «Здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами» для Вінницької області у 2021 році в порівнянні з видатками 2020 року збільшились на 46971,9 тис. грн.

Аналізуючи розподіл затверджених видатків, варто відзначити, що зростання призначень по програмі відбулося в основному за рахунок статей видатків на заробітну плату та нарахувань на оплату праці, так за КЕКВ 2111, 2113 та 2120 затверджено видатки в сумі 318296,6 тис. грн. що складає 92,2% усіх призначень на рік.

Видатки на оплату комунальних послуг затверджено на 2021 рік в сумі 6619,0 тис. грн., або 1,9% кошторисних призначень.

Капітальні видатки на 2021 рік за іншими коштами спеціального фонду

(надходження від судового збору) затверджено в сумі 49,5 тис. грн.

За загальним фондом видатки територіального управління в 2021 році профінансовано повністю. Касові та фактичні видатки проведені на рівні отриманого фінансування, в тому числі за КЕКВ:

  • КЕКВ 2111 – 68626,1 тис. грн.;
  • КЕКВ 2113 – 161906,3 тис. грн;
  • КЕКВ 2120 – 29246,7 тис. грн.

За коштами спеціального фонду надходження від судового збору у звітному році передбачено 75195,5 тис. грн., з них профінансовано – 75160,0 тис. грн., що становить 99,95% від річної суми, затвердженої кошторисом на 2021 рік. Касові видатки за звітній період проведені на суму 75109,9 тис. грн.

Залишок невикористаних коштів склав 50,1 тис. грн., у тому числі за КЕКВ:

   КЕКВ 2120 – 49,8 тис. грн.;

   КЕКВ 2270 –  0,1 тис. грн.;

   КЕКВ 2800 –  0,2 тис. грн.;

Основною причиною утворення залишків стало зменшення нарахувань на заробітну плату внаслідок зменшення відсотка на сплату ЄСВ в окремих працівників з 22 до 8,41%.

Крім того, у 2021 році з місцевого бюджету отримано субвенцію державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів у сумі 200,0 тис. грн. На виконання заходів, передбачених «Програмою організаційної діяльності судів Вінницької міської територіальної громади на 2021 – 2023 роки», надійшли кошти для Вінницького міського суду - 200,0 тис. грн. За рахунок коштів отриманої субвенції проведено ремонт першого поверху будівлі Вінницького міського суду в сумі 198.8 тис. грн.

Залишок коштів субвенції в сумі 1,2 тис. грн., після завершення робіт поточного ремонту повернені до Вінницької міської ради.

 

Матеріально-технічне забезпечення.

 

Для створення належних умов роботи місцевих загальних судів Вінницької області в 2021 році сектором з питань управління об’єктами державного майна було опрацьовано та опубліковано в системі електронних закупівель 477 господарських договорів. В тому числі 17 – за результатами тендерних процедур закупівель, 14 – за результатами спрощених процедур та 2 - запит цінових пропозицій.

В межах фінансування забезпечено придбання матеріальних цінностей, необхідних для процесуальної діяльності місцевих загальних судів Вінницької області, зокрема: знаки поштової оплати, конверти поштові, папір офісний А4, диски CD-R з конвертом, диски DVD-R з конвертом, обкладинки на судові справи тощо.

У рамках наданих повноважень та фінансових можливостей протягом року територіальним управлінням постійно вживаються заходи щодо забезпечення місцевих загальних судів приміщеннями. Так, у 2021 році проведено роботу з метою укладення договорів оренди приміщень для розміщення Вінницького міського, Могилів-Подільського міськрайонного, Іллінецького, Шаргородського районних судів відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Забезпечено проведення поточних ремонтів в приміщеннях окремих судів, де була гостра потреба в заміні електропроводки, ремонту даху, фундаменту тощо. Разом з тим, виготовлено правовстановлюючі документи на приміщення, що знаходиться на балансі територіального управління за адресою вул. Доватора, 49В, та вул. Доватора, 49Г в м. Жмеринка. Також сектором з питань управління об’єктами державного майна вжито дієвих заходів та забезпечено страхування орендованих приміщень судів, страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Одним з пріоритетних питань територіального управління було забезпечення безпеки діяльності судів. Завдяки налагодженій співпраці зі Службою судової охорони у 2021 році взято під цілодобову охорону приміщення Липовецького та Тульчинського районних судів. Разом з тим, впродовж року вживалися невідкладні заходи з налагодження систем охоронної та тривожної сигналізації в судах (Вінницький міський, Вінницький, Липовецький та Крижопільський районні суди).

Значної уваги приділено питанню з підготовки приміщень місцевих загальних судів до роботи в осінньо-зимовий період 2021-2022 років. Зокрема, в чотирьох приміщеннях судів проведено улаштування вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних - модемів (Немирів, Жмеринка, Тиврів, Калинівка). Проведено роботи з технічного обслуговування систем газопостачання та газового обладнання; забезпечено перевірку димових та вентиляційних каналів; перевірку системи відводу продуктів згорання та очищення вентиляцій; метрологічна повірка ультразвукового лічильників теплової енергії, лічильників газу, води тощо. Для місцевих загальних судів Вінницької області, приміщення яких обігріваються твердим паливом, забезпечено укладання договорів на закупівлю вугілля кам’яного та дров.

На виконання вимог Кодексу цивільного захисту України, Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, та з метою дотримання вимог пожежної безпеки розроблено та затверджено Заходи щодо покращення протипожежного захисту приміщень територіального управління та місцевих загальних судів Вінницької області у весняно-літній період 2021 року та осінньо-зимовий період 2021-2022 років. Вжито заходів з метою проведення технічного обстеження та перезарядки наявних в місцевих загальних судах вогнегасників. Проведена активна робота щодо укладення відповідних договорів. Організовано та проведено комплекс навчань відповідальних осіб місцевих загальних судів за напрямками пожежна безпека, цивільний захист, електробезпека, безпеку газопостачання та операторів котелень (кочегарів).

Постійно вживалися заходи щодо створення належних умов для забезпечення доступності до правосуддя людей з інвалідністю, зокрема придбано жовту маркувальну стрічку, контрастні наклейки для людей з вадами зору.

 

Стан кадрового забезпечення.

 

Впродовж 2021 року в Територіальному управлінні Державної судової адміністрації України в Вінницькій області та місцевих судах Вінницької області вживались практичні заходи щодо вдосконалення роботи з кадрами, надання цій важливій ділянці системного і планового характеру, формування стабільного корпусу кваліфікованих спеціалістів, здатних зосередити зусилля на вирішення ключових, найбільш актуальних питань.

Так, працівниками сектору проаналізовано, що в ТУ ДСАУ в Вінницькій області станом на 01.01.2022 за штатним розписом 21 державний службовець, з яких 3 вакантних посади - головний спеціаліст сектору організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики, провідний спеціаліст юридичного сектору та провідний спеціаліст сектору з питань управління об’єктами державного майна, при цьому 2-є працівників знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років.

У територіальному управлінні станом на 01.01.2021 працюють 14 жінок та 4 чоловіків. Усі працівники управління мають повну вищу освіту (рівень магістра). Двоє осіб мають освіту магістра державного управління. Начальник управління (Білик В.В.) – кандидат юридичних наук та має почесне звання Заслуженого юриста України.

У місцевих загальних судах станом на 01.01.2022 нараховується 938 штатних посад, з яких: 176 посад суддів; 762 працівника апарату суду. Державних службовців 481 штатна посада, 175 працівників патронатної служби, 47 працівників обслуговуючого персоналу (службовці), 59 робітників.

Станом на 01.01.2022 в області працює 130 суддів та маємо 46 вакансій.

У 2021 територіальним управлінням проведено 5 конкурсних відборів на заміщення вакантних посад державних службовців у ТУ ДСА України в Вінницькій області категорії «Б» та «В», а саме на посади:

  • головного спеціаліста сектору по роботі з персоналом (червень 2021 року);
  • головного спеціаліста відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності (два конкурсних відбори в червні та жовтні 2021 року);
  • провідного спеціаліста відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності (липень 2021 року);
  • завідувача юридичного сектору (грудень 2021 року).

У територіальному управлінні в 2021 проведено звільнення 6 державних службовців із займаних посад. На посади керівників апарату місцевих судів Вінницької області та їхніх заступників в 2021 проведено 7 конкурсних відборів.

У місцевих судах Вінницької області з числа керівників апарату місцевих судів та їхніх заступників було переведено чи призначено за переведенням 3 осіб.

Всього працівниками сектору в 2021 році організовано та проведено 12 конкурсних процедур, проведено звільнення 8 працівників та підготовлено 3 переведення в межах однієї категорії та підкатегорії державної служби.

В січні-березні 2021 року проведено роботу щодо забезпечення  заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави, за минулий рік за формою, що визначається НАЗК. Організовано проведення навчання в лютому та березні 2021 року для держаних службовців місцевих судів за допомогою відеоконференцзв’язку. Проведено відповідну роз’яснювальну роботу серед працівників територіального управління та керівників апарату місцевих судів.

Всіма державними службовцями територіального управління були подані відповідні декларації.

Постійно забезпечується проведення спеціальної перевірки відомостей стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, що передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та відповідного положення, яке затверджене наказом ДСА України від 05.06.2015 №74.

Так, за 2021 рік забезпечено реєстрацію та проведення спеціальної перевірки стосовно 315 осіб.

Під контролем знаходилось вирішення питань щодо підвищення кваліфікації суддів місцевих загальних судів Вінницької області. Територіальним управлінням протягом 2021 року було направлено для підвищення кваліфікації до Національної школи суддів України 62 судді.

В територіальному управлінні троє працівників (Білик В.В., Кислиця О.С. та Рудик О.І.) пройшли підвищення кваліфікації за професійною програмою з курсу «Боротьба з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення» в Державному закладі післядипломної освіти «Академія фінансового моніторингу» та отримали 2,2 кредити ЄКТС.

Узагальнено потреби державних службовців у підготовці, перепідготовці, спеціалізації та підвищення кваліфікації і внесені відповідні пропозиції керівнику державної служби.

Структурним підрозділом вжито всіх необхідних заходів щодо впровадження інформаційно-аналітичної системи «Кадри-WEB» в місцевих судах та територіальному управлінні. Так, всі місцеві суди підключені до відповідної системи та забезпечується введення інформації щодо суддів і працівників апарату суду. Протягом року проводились контрольні заходи щодо перевірки стану впровадження і наповнення даної системи.

З метою визначення якості виконання керівниками апарату місцевих судів та їхніми заступниками, які займають посади державної служби категорії «Б», завдань, а також для прийняття рішення щодо преміювання, планування службової кар’єри, визначення потреби у професійному навчанні таких державних службовців, сектором по роботі з персоналом територіального управління було підготовлено заходи та матеріали для проведення у жовтні-грудні 2021 року оцінювання результатів службової діяльності державних службовців територіального управління, керівників апарату місцевих судів Вінницької області та їхніх заступників. Так, 18 державних службовців територіального управління підлягали оцінюванню результатів службової діяльності включаючи начальника територіального управління та його заступника. За результатами оцінювання всі 18 працівників отримали позитивну оцінку, оскаржень до КДС та суду не було.

Із числа керівників апарату місцевих судів та їхніх заступників оцінюванню результатів службової діяльності підлягали 57 працівників, з яких за результатами оцінювання позитивну оцінку отримали 56 керівників апарату судів та їхніх заступників, 1 керівник апарату Господарського суду Вінницької області отримала відмінну оцінку. Оскаржень до КДС та суду не було.

Щокварталу на зборах трудового колективу проводилось вивчення антикорупційного законодавства та питання заповнення електронних декларацій державними службовцями.

 

Інформаційно-організаційне забезпечення діяльності судів.

 

У звітному періоді територіальним управлінням забезпечено приймання, перевірку та формування звітів за 2020 рік, перший квартал та півріччя 2021 року про розгляд місцевими загальними судами справ та про стан судимості і склад засуджених. Територіальним управлінням проведено статистичний огляд показників про діяльність місцевих загальних судів, що оприлюднений на веб-сторінці територіального управління.

На підставі зведених статистичних звітів за результатами діяльності судів з розгляду справ і матеріалів за 2020 рік розроблено відповідні аналітичні та порівняльні таблиці статистичної інформації для використання на оперативних нарадах, формування суддівського досьє тощо. Підготовлено зведені звіти, що вчасно надіслані до Державної судової адміністрації України. Копії звітів надіслано до Вінницького апеляційного суду та Головного управління статистики у Вінницькій області.

За результатами звітного періоду 2020 року спеціалістами територіального управління підготовлено узагальнення помилок, що допускають працівники судів при заповненні обліково статистичних карток, що впливають на якість звітності. Також підготовлено Аналіз помилок, виявлених у звітах за перше півріччя 2021 року, та Аналіз помилок, виявлених у звітах за 9 місяців 2021 року.

Узагальнення помилок з рекомендаціями щодо покращення організації формування звітності було доведено до відома голів та керівників апарату місцевих загальних судів.

Аналіз допущених помилок та інші питання організації роботи судів також обговорено з керівниками апарату та відповідальними працівниками місцевих загальних судів на нарадах, що відбулись в режимі відеоконференцзв’язку 25 березня, 15 червня, 24 вересня та 28 грудня 2021 року.

На зазначених нарадах з керівниками апарату місцевих загальних судів також обговорені питання формування звітності, особливості перевірки сформованих звітів, обговорено загальні вимоги та особливості формування річних звітів, організація роботи архіву суду, нові вимоги до оформлення документів - Національний стандарт ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», зміни до Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, та інші питання організації роботи суду.

З метою забезпечення якісної перевірки звітів у судах спеціалістами сектору для працівників апарату судів розроблено Методичні рекомендації перевірки показників статистичних звітів, щодо доведені до відома місцевих загальних судів.

У звітному періоді територіальним управлінням проаналізовано стан впорядкування судових справ та документів, що утворилися в діяльності суду. Результати аналізу обговорено на нараді з керівниками апарату судів.

Узагальнено та проаналізовано звіти місцевих судів щодо стану комунікаційної діяльності – щоквартальні звіти надіслані до ДСА України та керівникам апарату судів як приклад позитивного досвіду місцевих судів у позиціонуванні діяльності суду. Забезпечено виконання вимог наказу Державної судової адміністрації України від 17 січня 2014 року № 9 «Про оприлюднення звітності про стан здійснення правосуддя» - на веб-сторінці територіального управління та місцевих судів опубліковані звіти про стан здійснення правосуддя.

На виконання статті 64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у звітному періоді підготовлено та надіслано до відповідних місцевих рад 5 подань щодо заміни присяжного. На виконання пункту 5 Порядку виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов'язків у суді, затвердженого наказом ДСА України від 05.10.2016 № 198, суд щоквартально, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, надає територіальному управлінню узагальнену інформацію щодо розгляду справ за участю присяжних, у якій вказує номер справи, прізвище, ім'я, по батькові присяжного із зазначенням фактично відпрацьованого присяжним часу. Територіальним управлінням узагальнено інформацію судів за кожен квартал звітного періоду.

 

Територіальним управлінням проаналізовано стан використання місцевими загальними судами Вінницької області можливостей проекту «Електронний суд» в частині надсилання текстів судових повісток у вигляді СМС-повідомлень. У 2021 році місцевими загальними судами області надіслано 59488 повідомлень про виклик до суду у вигляді СМС-повідомлення.

         Узагальнено також показники щодо використання місцевими загальними судами Вінницької області систем відеоконференцзв’язку у кримінальному судочинстві. Впродовж звітного періоду місцевими загальними судами Вінницької області проведено 5895 сеансів відеоконференцзв’язку під час кримінального провадження.

З метою забезпечення доступу суддів до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, відомостей реєстру перекладачів, забезпечення наповнення Єдиного державного реєстру судових рішень та можливості заповнення електронних декларацій територіальним управлінням забезпечено усіх суддів захищеними носіями електронного цифрового підпису. Наприкінці року захищеними носіями також забезпечено працівників апарату судів, які працюють в інформаційно-аналітичній системі «Кадри-WEB».

Працівники сектору організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики успішно складено іспит для визначення рівня володіння державною мовою та отримано сертифікати про «Вільне володіння» державною мовою.

 

Претензійно-позовна робота.

 

Впродовж 2021 року юридичним сектором територіального управління було забезпечено представництво Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області в 111 справах, що перебували на розгляді у Вінницькому окружному адміністративному суді, Сьомому апеляційному адміністративному суді, Господарському суді Вінницької області, Касаційному адміністративному суді.

Працівниками юридичного сектору було здійснено перевірку відомостей стосовно 310 осіб, які претендують на зайняття посад, що передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком під час проведення спеціальної перевірки відповідно до Закону України "Про запобігання корупції"

Опрацьовано 101 виконавчий документ. Здійснено представництво інтересів стягувача за рішеннями про стягнення судового збору, накладення штрафу (як засобу процесуального примусу) в строки передбачені Законом України "Про виконавче провадження".

Забезпечено розгляд 40 звернень громадян відповідно до Закону України «Про звернення громадян». 

Надано відповідь на 159 запитів на публічну інформацію.

Також провідним спеціалістом юридичного сектору як уповноваженою особою Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області за організацію та проведення процедур закупівель передбачених статтею 13 Закону України «Про публічні закупівлі» було проведено планування процедур закупівлі, формування річного плану закупівель, предмет закупівлі яких перевищує при закупівлі товарів та послуг 200 тисяч гривень, а робіт 1,5 мільйони гривень, вносились зміни до договорів укладених за результатами проведення процедур закупівель та оприлюднювались такі зміни в електронній системі закупівель, оприлюднено звіти про виконання договорів про закупівлю.