flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступ до правосуддя осіб з інвалідністю

29 листопада 2021, 16:18

Саме така тема стала предметом обговорення на круглому столі, організованому Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів».

Модератор круглого столу «Дослідження доступу до правосуддя. Забезпечення та дотримання права осіб з інвалідністю в Україні 2021: реалії та виклики» - Голова громадської організації Олександр ВОЗНЮК зазначив, що одним з найважливіших чинників забезпечення рівних можливостей для осіб з інвалідністю для повноцінної реалізації у всіх сферах життя є забезпечення використання права на захист від порушення законних інтересів, прав і свобод, усунення дискримінацій по відношенню до осіб з інвалідністю щодо доступу до правосуддя.

На круглому столі обговорені типові проблеми архітектурної доступності приміщень українських судів, заходи для організації безбар’єрного та безперешкодного доступу до правосуддя людей з інвалідністю, практичні поради щодо забезпечення інформаційної доступності.

Одним з партнерів заходу виступив Олег КИСЛИЦЯ – заступник начальника територіального управління, який зазначив, що незалежний, справедливий та доступний суд є невід’ємною складовою розвитку демократичного правового суспільства.

Створення рівних можливості для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина судом є обов’язком держави, що безпосередньо випливає зі змісту ст. 3 Основного закону.

У рамках наданих повноважень при здійсненні адміністрування роботи 29 місцевих загальних судів Вінницької області питання доступності до суду осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення було й залишається пріоритетним. Проте, вирішення його наразі залежить від таких трьох факторів як:

  1. Технологічної можливості організувати безбар’єрний простір у діючих приміщеннях судів (переважна більшість судів не відповідають вимогам ДБН);
  2. Наявності необхідних і достатніх видатків розвитку та їх раціональне використання;
  3. Завершення реорганізаційних процесів в судах та затвердження їх нової мережі.

 

 

Разом з тим, системна робота територіального управління в цьому напрямку та співпраця з органами місцевого самоврядування дала можливість реалізувати ряд заходів та проектів, які значно покращили доступність громадян з інвалідністю до правосуддя.

Детальніше – у презентації.