flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційно-аналітичний звіт про забезпечення представництва інтересів органів Державної судової адміністрації у судах загальної юрисдикції у 2012 році

Впродовж 2012 рокудо судів Вінницької області надійшло 45 справ за позовами до Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області та/або Державної судової адміністрації України. Крім того, у 2012 році територіальне управління зверталося до Вінницького окружного адміністративного суду з позовом до ГУПФУ у Вінницькій області. Загальна сума заявлених позовних вимог перевищила 4,5 мільйонів гривень.
На  виконання вимог наказу Державної судової адміністрації України від 16.12.2010 р. №196 «Про забезпечення представництва інтересів Державної судової адміністрації України у судах загальної юрисдикції» територіальним управлінням впродовж звітного періоду було підготовлено близько 54 заперечення на позови, 14 апеляційних скарг, 7 касаційних скарги, 115 заяв про перегляд судових рішень у зв’язку із нововиявленими обставинами у процесі представництва органів ДСА України при розгляді справ, крім того, близько 150 процесуальних документів (заяви, листи у порядку виконання ухвал суду, доповнення до апеляцій, клопотання про зупинення провадження).
            З усіх справ, що надійшли до провадження судів, більшість становлять справи про стягнення заборгованості із заробітної плати до 2006 року (55%), також надходили справи щодо стягнення коштів недоплаченої заробітної плати на підставі визнання незаконним пункту 4-1 постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2005 року № 865 «Про оплату праці суддів» (13%)та справ щодо стягнення заробітної плати та сум відшкодування за невикористане службове обмундирування (16%)Розподіл справ за категоріями наведено у діаграмі 1.
 
З набранням чинності Законом України «Про судовий збір» питання звільнення органів державної судової адміністрації від сплати судового збору не втратило своєї актуальності, а навіть навпаки стало ще більш важливим, оскільки новим законом збільшено ставки судового збору та розширено коло процесуальних документів, за подачу яких необхідно сплачувати судовий збір.
Впродовж 2012 року доволі гостро стала проблема відсутності коштів у Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області для сплати судового збору за подачу заяв про перегляд рішень за нововиявленими обставинами, апеляційних та касаційних скарг на постанови судів, винесених не на користь Державної судової адміністрації України та або територіального управління.
Відповідно до практики розгляду справ Вінницьким окружним адміністративним судом позови суддів є майновими спорами, оскільки у кожному випадку судді просять стягнути певну суму заборгованості, а не зобов’язати провести перерахунок ненарахованої та невиплаченої заробітної плати. У зв’язку з відсутністю зазначених коштів у територіального управління, апеляційні скарги подавалися без сплати судового збору. Незважаючи на те, що органи державної судової адміністрації не звільнені від сплати судового збору, до 2011 року існувала практика, коли судді апеляційної інстанції відкривали провадження за такими апеляційними скаргами. Однак, у 2011 році практика розгляду судом апеляційної інстанції апеляційних скарг територіального управління та Державної судової адміністрації України без сплати судового збору змінилася. Зазначена ситуація не змінилася і у 2012 році. Відтак, було прийняте рішення про необхідність долучення до апеляційних скарг клопотань про відстрочення, а не про звільнення від сплати судового збору.
Як показала подальша практика, рішення було правильним. Наразі Вінницький окружний адміністративний суд та Вінницький апеляційний адміністративний суд задовольняють такі клопотання.
            На виконання доручення Державної судової адміністрації України територіальним управлінням у 2012 році було підготовлено та подано 115 заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами. З цієї кількості (станом на кінець року) 86 заяв було задоволено, а позивачам було відмовлено у задоволенні позовних вимог. Суддями було подано більше 10 апеляційних скарг, що були залишені без задоволення Вінницьким апеляційним адміністративним судом.
            Частину заяв було залишено без розгляду. Зазначене пояснюється об’єктивними обставинами. Так, у окремих справах заяви були подані без відсутності інформації про набрання рішенням суду законної сили. Така форма роботи використовувалася з урахуванням того, що суди апеляційної інстанції вже могли винести рішення та не поінформувати про це органи державної судової адміністрації. Відтак, з метою уникнення ситуації коли у суду буде формальна підстава відмовити у відкритті провадження за заявою, територіальним управлінням у одних і тих же справах подавалися як заяви за нововиявленими обставинами так і доповнення до апеляційних скарг.
У більшості причиною залишення заяви без розгляду було не набрання оскаржуваним рішенням законної сили. Проте були й інші причини, а саме:
- 1 заява була залишена без розгляду ухвалою Вінницького ОАС з підстав недодержання вимог частини третьої статті 245 КАС України (ухвалу скасовано, а справу направлено для продовження розгляду);
- 1 заява була залишена без розгляду Київським ААС у зв’язку з пропущенням строку звернення до суду (згідно відмітки на рекомендованому повідомленні заяву було отримано судом 2 квітня 2012 року, в ухвалі суду зазначено, що заяву подано у червні 2012 року; рішення було оскаржено до ВАСУ);
- 1 заява була залишена без розгляду Житомирським ОАС через те, що аналогічна заява надійшла від Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області.
Станом на сьогодні є 15 справ даної категорії, провадження у яких зупинено. Причиною зупинення провадження є те, що справи наразі переглядаються Вищим адміністративним судом України.
Відтак, у межах регіону було подано заяви про перегляд усіх рішень про задоволення позовних вимог суддів з підстав незаконності пункту 4-1 Постанови №865 КМУ.
Інформацію про стан розгляду справ за заявами про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами відображено у діаграмі 2.
 
Наприкінці 2012 року територіальним управлінням було отримано судові повістки, а також ухвали про призначення до розгляду заяв про встановлення способу виконання судових рішень у справах, де рішення вже були переглянуті за нововиявленими обставинами. Як виявилося у подальшому ДВС України було подано заяви про встановлення способу і порядку виконання судових рішень у справах, де боржником є Міністерство фінансів України. Метою зазначених заяв було перекладання обов’язку щодо виконання судових рішень на Державну судову адміністрацію. У переважній більшості заяви було відхилено. У даному напрямку у всіх справах за заявами ДВС України, про які стало відомо територіальному управлінню, було подано заперечення. До кінця 2012 року Вінницьким міським судом Вінницької області було задоволено 2 такі заяви, що наразі оскаржені до Вінницького апеляційного адміністративного суду.
            У справах, предмет яких не є типовим, 2012 рік виявився для територіального управління також успішним.
            Зокрема, було задоволено позов територіального управління до ГУПФУ у Вінницькій області та УПФУ в м. Вінниці про скасування накладеного штрафу у сумі близько 20000 гривень (рішення набуло законної сили). Було відмовлено у позовних вимогах до територіального управління Горобчуку В.Ю. у справі про визнання дій протиправними (рішення набуло законної сили).
            Наприкінці 2012 року суддя апеляційного суду Вінницької області Гуцол П.П. звернувся до адміністративного суду з позовною заявою про визнання незаконною відмови у зарахуванні до стажу державної служби час перебування на посаді стажиста судді. Постановою Вінницького окружного адміністративного суду позивачеві було відмовлено у задоволенні позову (наразі справа перебуває у провадженні суду апеляційної інстанції).
            Зважаючи на те, що чинне законодавство дозволяє робити висновки про нормативну визначеність порядку та обсягів матеріального та соціально-побутового забезпечення суддів, у межах регіону впродовж 2013 року не очікується значного надходження позовів до Державної судової адміністрації та/або територіального управління.        
 
 
 
Завідувач юридичним сектором                                        Руслан ЧЕРНЕЦЬКИЙ