flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт про роботу відділу організації діяльності судів, судової статистики, звітності та юридичного забезпечення за перше півріччя 2010 року

Впродовж звітного періоду відділом здійснено ряд заходів, спрямованих на організаційне та методичне забезпечення діяльності загальних місцевих судів Вінницької області.

            Відповідно до положення про відділ організації діяльності судів, судової статистики, звітності та юридичного забезпечення та плану роботи територіального управління на перше півріччя 2010 року у відділі організовано роботу зі зверненнями громадян в територіальному управлінні. Впродовж звітного періоду до територіального управління надійшло 17 звернень громадян. Звернення розглянуті без порушення строків, визначених Законом України «Про звернення громадян». На виконання постанови колегії Державної судової адміністрації України № 8/6 від 26.12.2006 року проаналізовано стан роботи із зверненням громадян в територіальному управлінні у 2009 році. Дане узагальнення надіслано до ДСА України.
            Організовано приймання та обробку звітів про роботу місцевих загальних судів області за 2009 рік. Підготовлено зведений звіт, який вчасно надіслано до Державної судової адміністрації України. За результатами діяльності судів з розгляду справ і матеріалів підготовлено відповідні узагальнення (4) та порівняльні таблиці.
            Впродовж звітного періоду систематично проводилось юридичне супроводження укладання договорів, що стосуються фінансово-господарської діяльності територіального управління та місцевих загальних судів. До окремих договорів складено протокол розбіжностей.
            У відділі визначено спеціаліста, відповідального за здійснення претензійно-позовної роботи. Доручення на здійснення представництва у судах від ДСА України та територіального управління отримали усі спеціалісти відділу. Впродовж звітного періоду забезпечено участь представника при розгляді  17 справ (близько 25 засідань). У першому півріччі 2010 року підготовлено 3 позови до господарського суду (2 позови про відшкодування витрат балансоутримувача на комунальні послуги, 1 – про виселення). В ході здійснення претензійно-позовної роботи впродовж звітного періоду підготовлено та подано до судів 45 заперечень, 82 заяви та 1 апеляційну скаргу.
 Відповідно до графіку проведення вивчення стану організації діяльності загальних місцевих судів Вінницької області у 2010 році, затвердженого наказом начальника ТУ ДСА у Вінницькій області від 8 грудня 2009 року № 43, спеціалістами відділу проведено вивчення стану організації роботи Теплицького, Томашпільського, Тростянецького, Бершадського, Погребищенського районних судів та Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області. В ході вивчення стану роботи судів працівникам надана практична допомога в удосконаленні ведення діловодства, обліково-статистичної роботи.
            За результатами проведеного вивчення складено відповідні довідки, які надіслано судам для усунення виявлених недоліків та апеляційному суду до відома.
            Крім того, проведено контрольну перевірку діяльності Крижопільського районного суду. За результатами перевірки в.о. голови суду рекомендовано притягнути керівника апарату Крижопільського районного суду до дисциплінарної відповідальності.
            Спеціалістами відділу проведено моніторинг стану заповнення в загальних місцевих судах Вінницької області карток на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу, які надходили до територіального управління впродовж першого та другого кварталів 2010 року. За результатами моніторингу складено узагальнення помилок, які допускають відповідальні особи при заповненні та введенні даних карток до системи «Судова статистика».
            Організовано діяльність місцевих загальних судів області щодо впорядкування архіву судів. Проаналізовано стан впорядкування архівів місцевих загальних судів області. У першому півріччі розпочато впорядкування архівів сімох судів. З метою забезпечення фінансування даних робіт у районних судах м. Вінниці, підготовлено лист міському голові щодо сприяння у виділенні передбачених програмою коштів у липні поточного року (на виконання Програми організаційного забезпечення діяльності судів м. Вінниці  на 2009-2010 роки).   
            В територіальному управлінні створено експертну комісію. Голова та секретар експертної комісії (Кислиця О.С. та Колодько Н.С.) взяли участь в засіданні експертно-перевірної комісії (ЕПК) Державного архіву Вінницької області (ДАВО), яке відбулося 30 червня. Дане засідання було оголошено днем судових установ, оскільки на засіданні розглядались результати роботи експертних комісій Апеляційного суду Вінницької області, Могилів-Подільського міськрайонного та Тульчинського районного судів Вінницької області. Крім того, відбулася презентація нового фондоутворювача – Територіального управління державної судової адміністрації Вінницької області.     
            За результатами проведеної експертно - перевірної комісії керівництвом ДАВО та територіального управління прийнято рішення розробити спільні заходи по впорядкуванню архівів місцевих загальних судів Вінницької області та розробити типову номенклатуру справ. Крім того, запропоновано проводити спільно зі спеціалістами ДАВО кущові навчання з працівниками апаратів судів з питань впорядкування архіву суду.
            Для забезпечення повного доступу громадян до суду з метою реалізації своїх прав та захисту інтересів, розроблено проект змін до вказаної вище програми. За умови прийняття цих змін територіальним управлінням планується відкриття «прозорого офісу» в приміщенні районних судів              м. Вінниці.
            З метою належної організації діяльності місцевих загальних судів Вінниччини, спеціалістами відділу організовано і 10 червня взято участь у проведенні наради з керівниками апаратів місцевих загальних судів Вінницької області. За результатами наради підготовлено доручення керівникам апаратів та спеціалістам територіального управління. Про проведену нараду підготовлено статтю, яку надіслано для опублікування у журналі «Вісник судової адміністрації України».
            В ході виконання доручення опрацьовано пропозиції місцевих загальних судів до проекту ЗУ «Про судоустрій та статус суддів». Підготовлено  перелік пропозицій та надіслано до ДСА України.
            Організовано участь працівників судів у навчальному семінарі «Кадрова політика в суді. Управління персоналом суду», який проведено за сприяння  Проекту USAID «Україна: верховенство права» Американського Агентства з Міжнародного Розвитку США.
            Спеціаліста відділу призначено відповідальним за оновлення інформації на веб-сайтах місцевих загальних судів області та веб-порталі «Судова влада України». У першому півріччі 2010 року розміщено 52 повідомлення (інформацій) за результатами діяльності відділу. В цілому, на веб-сайті розміщено 112 повідомлень за результатами діяльності територіального управління. На оновленому веб-порталі «Судова влада України», окрім стандартних розділів, працівниками управління було додано нові: «Інформація для громадян», «Інформація для суддів», «Державні закупівлі», «Аналітичні довідки», які систематично доповнюються актуальною інформацією. Крім того, здійснено адміністрування сторінок загальних місцевих судів області – розміщено 59повідомлень про їх діяльність.
            Щоквартально узагальнюється діяльність судів щодо відправки копій судових рішень до ЄДРСР. Надається методична допомога з цього питання. Організовано належним чином роботу щодо замовлення і видачі ЕЦП суддям та відповідальним особам. У звітному періоді забезпечено видачу 25   ключів.
            Впродовж першого півріччя 2010 року опрацьовано 23 запита органів прокуратури, міліції, навчальних закладів та інших установ щодо надання інформації про стан розгляду судами справ та матеріалів. Усі відповіді надано вчасно.
 
            Систематично спеціалістами відділу надається методична допомога працівникам місцевих загальних судів області з питань ведення діловодства та обліково-статистичної роботи.
           
 
 
 
Начальник відділу організації
діяльності судів, судової статистики,
звітності та юридичного забезпечення                                     Ніна КОЛОДЬКО