flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про проведену роботу у 2009 році

Відповідно до ст. 108 Закону України «Про судоустрій України» територіальне управління інформує про проведену роботу у 2009 році.

          Завершився черговий рік спільної діяльності територіального управління державної судової адміністрації та загальних місцевих судів Вінницької області. Зважаючи на світову економічну кризу минулий рік був надзвичайно важким, як для держави в цілому, так і для судової гілки влади зокрема. Протягом цього періоду, виходячи з реальних фінансових можливостей, управління зосереджувало свою роботу на організаційному забезпеченні діяльності судів, дотримуючись при цьому раніше задекларованих принципів, а саме: максимальна прозорість, відкритість та рівність по відношенню до усіх судів.
 

 

         Детально проаналізувавши основні проблемні питання кожного суду територіальне управління, протягом означеного періоду, найбільше приділяло увагу фінансовому, інформаційному та матеріально – технічному напрямкам забезпечення діяльності судів області. 

 

 

 

 

          У 2009 році територіальне управління здійснювало забезпечення загальних місцевих судів за кошторисом видатків, який на 5,5 млн. грн. був менший від уточнених кошторисних призначень за 2008 рік. Разом з тим, протягом року велася активна робота щодо збільшення кошторисних показників. І, як наслідок, вдалося збільшити фінансування до кінця бюджетного року на 1,3 млн. грн. від первинних кошторисних призначень. Недофінансування – 476 тис. грн.

 

 

            Структура кошторисних призначень на 2009 рік була сформована таким чином, що 81,5 відсотків всіх фінансових ресурсів – це заробітна плата та нарахування на неї, 7,4 % коштів було спрямовано на виплату пенсій та допомоги, на комунальні послуги та зв'язок спрямовано 7,5 відсотків коштів.
          Кошторисом на 2009 рік видатків розвитку передбачено не було. Однак, протягом минулого року територіальному управлінню вдалося збільшити бюджетні призначення для погашення кредиторської заборгованості за 2008 рік. Зважаючи на відсутність коштів на капітальні видатки та критичний мінімум їх по інших статтях тендерним комітетом управління у 2009 році не проведено жодної процедури по закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.
 

 

         Протягом означеного періоду на оплату праці використано 26,3 млн. грн., тоді як у 2008 році ця сума була на 2 млн. грн. більшою.   

 

 

 

 

         На матеріали і обладнання використано 223 тис. грн., що становило лише 29 відсотків до показників минулого року. Недофінансування – 50 тис. грн.

 

 

 

 

На оплату транспортних послуг було доведено кошторисом 89 тис. грн., однак, із цієї суми недофінансування на кінець року становило 12 тис. грн.           

 

 

         В порівнянні з 2008 роком було зменшено на 23 відсотки фінансування за загальним фондом на послуги зв’язку, і, відповідно, видатки становили після збільшення їх майже на 50 відсотків від первинного кошторису лише 630 тис. грн. Та й з цих коштів недофінансування становило на кінець року 180 тис. грн. Разом з тим, ви знаєте, що ціна на послуги зв’язку значно зросла і нам в таких умовах прийшлося дотримуватися режиму жорсткої економії.
 

 

         Оплата інших послуг в 2009 році була зменшена на 32 відсотки і становила лише 206  тис. грн., тоді як в минулому році більше 303 тис. грн. (з них недофінансовано – 102 тис. грн.).

 

 

 

 

         У звітному періоді видатки на відрядження склали лише 35,6 тис. грн., тоді як у минулому році ця сума сягала 110 тис. грн.

 

 

 

 

         У 2009 році профінансовано 1.7 млн. грн. на оплату комунальних послуг. Територіальному управлінню вдалося збільшити більше ніж на 50 відсотків видатки від кошторисних призначень на початок року.

 

 

 

 

         Територіальним управлінням профінансовано 3,2 млн. грн. на виплату пенсій і допомог суддям у відставці, що на 14 відсотків менше  показників минулого року.

 

 

         На оздоровлення суддів (придбання путівок) у 2009 році виділено  249 тис. грн., що становить 50 % до показника 2008 року.
 

 

         Капітальні видатки за загальним фондом не проводились, оскільки бюджетні асигнування затверджені кошторисом в сумі 129,8 тис. грн. профінансовано не було.   За спеціальним фондом бюджету на капітальні видатки за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання та предметів довгострокового користування» доведено 119,1 тис. грн. Ці кошти було профінансовано та освоєно у повному обсязі. З них 21,8%, що становить 26,0 тис. грн., було спрямовано на погашення кредиторської заборгованості 2008 року.

 

 

 
 
 

          Територіальним управлінням  протягом звітного періоду було ліквідовано кредиторську заборгованість, яка складала 463,7 тис. грн. На кінець бюджетного року з метою стовідсоткового використання,  відповідно до кошторисних призначень, коштів працівниками  управління  зареєстровано зобов’язання, підготовлено та передано для оплати до Держказначейства платіжні доручення, однак, платежі за КПКВ 5000 не проводились. Згідно пояснень, наданих Держказначейством у відповідь на запит територіального управління щодо причин не проведення платежів за незахищеними КЕКВ, стала відсутність коштів на Єдиному казначейському рахунку. Це спричинило утворення нової кредиторської заборгованості в сумі 623 тис. грн., зокрема: 473 тис. грн. - за загальним фондом та 150 тис. грн. – за загальним фондом.

 

 

         Зважаючи на ті соціально – економічні умови, в яких довелося працювати судам у 2009 році, управління було змушене шукати ефективні шляхи менеджменту, здійснювати генерування та реалізацію нестандартних рішень, залучати в рамках місцевих програм альтернативні кошти для вирішення найбільш проблемних питань загальних місцевих судів області

 

 

 

 

         Територіальним управлінням було отримано для загальних місцевих судів субвенції, виділені з місцевих бюджетів державному бюджету на виконання місцевих програм:  в сумі 71,3 тис. грн. для Хмільницького, Барського, Чернівецького місцевих судів. Ще 20  тис. грн. було затверджено на проведення капітального ремонту систем теплопостачання, водопостачання та електропостачання приміщення Вінницького районного суду. А також, виділено субвенції в сумі 31 тис. грн. для Калиновського (21 тис. грн.) та Оратівського           (10 тис. грн.)  районних судів. За кошти міського бюджету м. Вінниці проведено поточні ремонти кабінетів міських судів. Місцевими органами влади передано 3 одиниці комп’ютерної техніки для Гайсинського районного суду.

 

 

       Територіальне управління постійно проводить роботу щодо покращення інформаційно-технічного забезпечення судів області. Протягом 2009 року в усіх судах забезпечено налаштування захищеного VPN–підключення до корпоративної мережі. Постійно здійснювалися заправка картриджів, ремонт комп’ютерної та офісної техніки; організовано забезпечення судів марками, конвертами, папером, бланками, СD-дисками тощо
 

 

        У 2009 році придбано та передано судам 20 комплектів обладнання для фіксування судових процесів, які інтегровано в комп’ютери та, за інформацією судів, добре себе зарекомендували в практичній роботі.

 

 

 

 

         В рамках підготовки загальних місцевих судів до роботи в осінньо-зимовий період 2009-2010 р. (відповідно до потреби) придбано комплектуючі до котлів та систем опалення, проведено незначний ремонт даху приміщень, водогону тощо. Для судів, які опалюються твердим паливом, придбано та завезено необхідну його кількість.

 

 

 

 

         15 загальних місцевих судів області опалюються газом. З метою економії бюджетних коштів територіальним управлінням забезпечено встановлення та повірку в усіх цих судах газових лічильників. Крім того, в Могилів - Подільському міськрайонному та Вінницькому районному судах встановлено лічильники теплової енергії.  

 

 

 

 

         У зв’язку з реорганізацією газопостачальної компанії ВАТ ”Вінницягаз” та утворення ДП “Нафтогазмережі” територіальне управління змушене було в оперативному порядку переукласти договори на постачання і транспортування природного газу з останньою, та за грудень місяць 2009 року провести розрахунки з ДП “Нафтогазмережі”.

 

 

         На даний час загальні місцеві суди області займають 31 приміщення і розташовані в 29 будівлях (Ленінський, Замостянський та Староміський районні суди м. Вінниці знаходяться в одній будівлі).  30 загальних місцевих судів області розташовані у приміщеннях, технічний стан яких нормальний або задовільний. Незадовільний стан приміщення Шаргородського районного суду.
 

 

         Площа приміщень загальних місцевих судів області, яка використовується для їх  діяльності,   складає 19076  кв. м., що становить в середньому 109,6 кв. м. на одного суддю, при нормативних показниках 155 кв.м.

 

 

 

 

         Нормативним вимогам за площею відповідає 6 приміщень судів, що становить 19,3 відсотків від загальної кількості приміщень.

 

 

         Протягом 2009 року в окремих судах завдяки  відселенню сторонніх організацій вдалося збільшити корисну площу приміщення, а саме: передано Староміському суду м. Вінниці 75,6 м. кв., Ленінському суду передано підвальне приміщення площею 93,4 кв. м., Бершадському районному суду  - приміщення площею 44,0 кв. м.
 

 

          За ініціативи територіального управління на сесії Літинської районної ради прийнято рішення про передачу другого поверху будівлі, в якій розташований Літинський районний суд, до сфери управління Державної судової адміністрації України.  

 

 

 

 

         Зважаючи на відсутність коштів з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, добудову приміщень судів управління проводить активну роботу щодо розширення внутрішніх площ приміщень за рахунок відселення сторонніх організацій. На даний час в провадженні господарського суду Вінницької області  перебуває справа про відселення районної прокуратури з приміщення Томашпільського районного суду. З приміщення, яке придбало управління для Липовецького районного суду, в судовому порядку вирішено питання про звільнення приміщення суду відділом культури і туризму Липовецької РДА,  Липовецькою районною централізованою бібліотечною системою та адвокатом. Дане рішення буде виконуватися у примусовому порядку. Крім того,  в провадженні Ленінського районного суду м. Вінниці знаходиться справа про відселення адвоката Павлової В.І. з приміщення по вул. Грушевського 17, м. Вінниця.

 

 

        На даний час усі загальні місцеві суди Вінницької області забезпечено охороною, з яких 23 суди охороняються працівниками СБСМ «Грифон», в тому числі 7 судів – цілодобово.
       В зв’язку з недостатністю штатної чисельності СБСМ "Грифон" територіальне управління змушене було забезпечувати охорону 16  судів області в нічний час цивільними сторожами, а 8 – взято під охорону ВДСО.
       В 17 судах встановлено стаціонарні металодетектори. Усі інші суди забезпечено портативними металодетекторами.
       Усі загальні місцеві суди Вінницької області забезпечено камерами схову для зберігання речей учасників судових процесів.
 

 

      Протягом звітного періоду було встановлено грати   на вікна у чотирьох приміщеннях судів на загальну суму 19 тис. грн. Крім того, встановлено грати (придбані у 2008 році) у Літинському районному суді.

 

 

        Станом на 1 січня 2010 року в контрольний список суддів загальних місцевих судів Вінницької області, які потребують поліпшення житлових умов,  включено 36 суддів. З них 29 суддів, які потребують надання житла, 7 суддів – поліпшення житлових умов.
        Протягом 2009 року отримано 4 заяви від суддів про внесення їх до контрольного списку суддів загальних місцевих судів Вінницької області, які потребують поліпшення житлових умов. Такий список систематично подається Раді суддів місцевих судів області для затвердження.
        Проаналізовано інформацію, наведену в додатках до розпоряджень Кабінету Міністрів України, щодо придбання в м. Вінниці та окремих районних центрах регіону житла через Державну іпотечну установу.  Надіслано відповідні звернення до голів міських рад, райдержадміністрацій та районних рад щодо включення до пільгового списку суддів, які перебувають на квартирному обліку і потребують забезпечення житлом. У 2009 році один суддя отримав квартиру, очікується отримання ще однієї.
          Проведена відповідна робота щодо оздоровлення суддів. Протягом минулого року надійшло 9 заяв від суддів щодо придбання путівок в санаторно-курортний лікувальний центр «Феміда» та 1 заява - в санаторно-курортний лікувальний центр «Шкло». Здійснено замовлення даних путівок у відповідних санаторно-курортних лікувальних центрах.
          Крім того, в інших санаторно-курортних лікувальних закладах оздоровилися 68 суддів, яким компенсовано 229,7 тис. грн.
 

 

          Усі загальні місцеві суди області проінформовані про можливість проходження профілактичного медичного огляду у визначених державних закладах охорони здоров’я. Крім того, підготовлено та надіслано центральним районним (міським) лікарням спільний лист Територіального управління ДСА у Вінницькій області та Управління охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації щодо забезпечення комплексного медичного обслуговування, яке при необхідності включало б безкоштовне амбулаторно-поліклінічне лікування суддів та працівників апарату районних судів.

 

 

          У 2009 році в загальних місцевих судах нараховувалося 949 штатних посад, з яких: 174 посади судді; 637 державних службовців; 65 службовців; 73 інших працівників. Станом на 01.01.2010 року в області працювало 158 суддів (16 вакансій). Всі вакансії опрацьовано та направлено відповідні документи до Державної судової адміністрації України.
         Під контролем знаходилось вирішення питань щодо підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату місцевих судів Вінницької області. Протягом 2009 року 21 суддя та 44 працівників апарату загальних місцевих судів Вінницької області підвищили кваліфікацію на семінарах, які були організовані Академією суддів України та ТУ ДСА у Вінницькій області.
         Територіальним управлінням постійно здійснюється оновлення інформації на веб-сайтах місцевих загальних судів області та веб-порталі «Судова влада України». У 2009 році розміщено 182 повідомлення за результатами діяльності управління. Крім того, здійснено адміністрування сторінок загальних місцевих судів області – розміщено 96 повідомлень. Розміщено 34 публікації у друкованих виданнях, 3 виступи по радіо.  
          Протягом 2009 року працівниками територіального управління з залученням, в окремих випадках, представників Головдержслужби проведено вивчення роботи 12 загальних місцевих судів. За їх результатами було підготовлено відповідні довідки. Вивчення стану організації роботи судів проводилося за такими основними напрямками: планування роботи суду; дотримання вимог Інструкції з діловодства при реєстрації справ різних категорій, виконанні судових рішень; вивчення стану кадрової роботи. До плану вивчення організації роботи судів у 2010 році включено, крім іншого, і вивчення стану обліку матеріальних цінностей у суді та надання методичної допомоги матеріально-відповідальним особам.
        Територіальним управлінням постійно здійснюється забезпечення новопризначених (переведених) суддів та відповідальних осіб ЕЦП (електронним цифровим підписом). При проведенні вивчення стану організації діяльності судів працівниками територіального управління проводяться роз’яснення та контроль за станом відправки рішень до ЄДРСР. Станом на 23 грудня 2009 року згенеровано та оперативно роздано суддям 280 ключів.
 

 

            В чотирьох судах області (Немирівський, Тростянецький, Тульчинський, Шаргородський) працюють оператори -   штатні   працівники   державного підприємства "Інформаційні судові системи", на яких покладається обов'язок обробки копій судових рішень безпосередньо в приміщенні місцевого суду загальної юрисдикції, формування електронних пакетів та направлення їх до центральної бази даних.

 

 

             Управлінням щоквартально проводиться моніторинг надсилання судових рішень до Єдиного державного реєстру. На кінець року судами було надіслано 70,7 відсотків від загальної кількості розглянутих справ.
 

 

              У Вінницькій області утворено колегію територіального управління, членами якої є окремі голови судів.

 

 

             5 березня 2009 року відбулося розширене засідання колегії за участю заступника голови Державної судової адміністрації України Булки О.А., голови апеляційного суду Вінницької області та голів загальних місцевих судів. На засіданні були розглянуті питання про кошторисні призначення та перспективи фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності загальних місцевих судів області у 2009 році, зокрема про стан забезпечення загальних місцевих судів області марками і конвертами, питання щодо організації роботи зі зверненнями громадян та інші питання кадрового та організаційного забезпечення судів. Аналогічне засідання буде проведено і в цьому році.
             27 березня 2009 року відбулося чергове засідання Ради суддів загальних судів Вінницької області, на яке було запрошене керівництво територіального управління. На засіданні обговорювались питання щодо вжиття заходів для належного фінансового та матеріально-технічного забезпечення загальних місцевих судів області.
 

 

За запрошенням голови Вінницької обласної державної адміністрації                    16 вересня 2009 року голови загальних місцевих судів області та працівники територіального управління взяли участь в нараді щодо запобігання та боротьби з корупцією.

 

 

          15 грудня 2009 року в облдержадміністрації, за участю керівництва області, представників загальних та спеціалізованих судів  проведено урочисті заходи до Дня працівників суду
         Територіальним управлінням державної судової адміністрації у Вінницькій області 22 вересня 2009 року проведено навчання з керівниками апарату загальних місцевих судів області. 
          У грудні 2009 року управлінням було організовано та проведено 3 кущові наради щодо формування статистичної звітності за рік.
Перспективи фінансового забезпечення судів на 2010 рік є також не райдужними. До сьогоднішнього дня не прийнято державний бюджет, управління не має кошторису, найнеобхідніші товарно-матеріальні цінності доводиться брати в борг. На даний час відсутній будь-яки запас товарно-матеріальних цінностей.
 

 

         В таких умовах управління змушене закликати загальні місцеві суди до максимально допустимої економії по всіх напрямках господарської діяльності.