flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Цифрові докази у судовому процесі

26 лютого 2024, 08:45

     22 лютого 2024 року заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, Наталія Антонюк, разом з суддями ККС, Станіславом Голубицьким, Сергієм Єремейчуком та Миколою Ковтуновичем, обговорили можливість використання цифрових доказів у судовому процесі.

     Використання методу OSINT вже виявилося ефективним під час розслідування злочинів, включаючи воєнні. Проте, його застосування в судах ще не є загальноприйнятою практикою. В умовах конфлікту важливо забезпечити повноту доказів порушень та зберігання їх для подальшого використання у суді.

     Нік Вотерс з групи "Bellingcat" розповів про технічні аспекти пошуку інформації в мережі для правового використання. Він зазначив, що ці докази вже використовувалися у різних справах, включаючи розслідування катастрофи MH17 та справи перед Міжнародним кримінальним судом. Джоанна Корнер, суддя Міжнародного кримінального суду, розповіла про правові стандарти використання цифрових доказів у суді. Вона запропонувала провести інсценування судового процесу з використанням доказів OSINT.

     Також було представлено проєкт "SIRIUS", який спрямований на полегшення доступу до електронних доказів та правову допомогу через кордони. Захід було організовано спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України, "Bellingcat", Євроюстом та Global Legal Action Network (GLAN).