flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові правила обчислення строків досудового розслідування

30 січня 2024, 12:28

     З 1 січня 2024 року в Україні вступив в силу закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та інших законодавчих актів для посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури". Згідно з новими правилами, терміни досудового розслідування застосовуються до всіх кримінальних справ, де розслідування або судовий розгляд не завершено до 1 січня 2024 року. Закон також передбачає відокремлення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури від Офісу Генерального прокурора.

     Зокрема, порядок обчислення строків досудового розслідування у ч. 1 ст. 219 КПК викладено в такій редакції:

     «Строк досудового розслідування обчислюється з моменту повідомлення особі про підозру до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження».

     Ч. 2 ст. 219 КПК та абз. 4 ч. 6 ст. 219 КПК виключено. Також внесено зміни до стст. 284, 294, 615 КПК.

     Нові правила обчислення строків досудового розслідування будуть застосовуватися до всіх кримінальних проваджень, досудове розслідування або судовий розгляд яких не завершено до дня набрання сили законом, тобто до 1 січня 2024 року.