flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Документи, що регулюють порядок нарахування та виплати допомоги за листками непрацездатності

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності і  вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Основними документами, що регулюють порядок нарахування та виплати допомоги за листками непрацездатності є:

 

Перелік осіб, які мають право видавати листки непрацездатності, визначений пунктом 1.4 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 №455.

 

Варто зауважити, що для правильного нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, які працюють на підприємстві менше ніж пів року, є обов’язковим надання довідки за формою ОК-5 «Індивідуальні відомості про застраховану особу».

Зазначена довідка формується за будь-який період, починаючи з 2000 року, та використовується для призначення (перерахунку) пенсії, а також при нарахування лікарняних. На підставі довідки ОК-5 можна проаналізувати свій страховий стаж. Найбезпечніше та найоперативніше отримати довідку можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Порядок отримання довідки за формою ОК-5 за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/vn/392337-yak-otrymaty-dovidku-ok-5-onlajn/