flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо продовження договорів оренди

Порядок продовження договорів оренди визначений Законом України «Про оренду державного та комунального майна» №157-ІХ від 03.10.2019р., зі змінами (надалі-Закон) та Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020р. №483, зі змінами (надалі-Порядок).

Відповідно до пункту 135 Порядку, орендар, що має право продовжити договір оренди без проведення аукціону, звертається до орендодавця із заявою про продовження договору оренди не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору оренди.

Відповідно до частини восьмої статті 18 Закону, орендар, який звертається із заявою про продовження договору оренди відповідно до абзацу четвертого частини сьомої цієї статті, зобов’язаний разом із такою заявою надати орендодавцю звіт про оцінку майна та рецензію на цей звіт.

Згідно з частиною четвертою статті 18 Закону, рішення про продовження договору оренди комунального майна, передбаченого частиною другою цієї статті, та рішення про відмову у продовженні договору оренди комунального майна приймаються орендодавцем або представницьким органом місцевого самоврядування чи визначеним ним органом у випадках, встановлених рішенням представницького органу місцевого самоврядування.

Відповідно до частини шостої статті 18 Закону, будь-яке рішення, передбачене частиною четвертою цієї статті, приймається з урахуванням законодавства, статуту або положення балансоутримувача про погодження уповноваженим органом управління, до сфери якого належить балансоутримувач, на підставі довідки балансоутримувача, в якій зазначається інформація про наявність  або відсутність заборгованості зі сплати орендної плати чи страхових платежів за договором, що продовжується, станом на дату подання довідки.

Згідно з частиною першою статті 19 Закону, рішення про відмову у продовженні договору оренди може бути прийнято:

Крім того, згідно пункту 135 Порядку, якщо орендар не подав заяву про продовження договору оренди у зазначений строк, то орендодавець не пізніше ніж за один місяць до закінчення строку дії договору оренди повідомляє орендаря про те, що договір оренди підлягає припиненню на підставі строку, на який його було укладено, у зв’язку з тим, що орендар не подав відповідну заяву у визначений Законом строк, та повідомляє про необхідність звільнення орендованого приміщення і підписання акта приймання-передачі (повернення з оренди) орендованого майна.

 

 

Сектор з питань управління

об’єктами державного майна