flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо порядку оформлення службових листків непрацездатності

Розрахунок лікарняних завжди актуальна тема, а особливої популярності вона набуває у осінньо-зимовий період.

Для своєчасного отримання оплати за період тимчасової непрацездатності, важливо щоб листок непрацездатності був правильно оформлений.

Лицьову сторону листка непрацездатності заповнює медичний заклад, але при його отриманні, застрахованій особі варто перевірити його оформлення.

Розглянемо порядок заповнення.

Спочатку зазначається інформація «первинний» чи «продовження», і у разі продовження листка зазначається серія та номер попереднього листка непрацездатності. Враховуючи те, що за одним страховим випадком може видаватись медичним закладом декілька листків непрацездатності, ця інформація дуже важлива для нарахування допомоги з тимчасової втрати непрацездатності.

Також у листі непрацездатності має бути вказано:

Про причину непрацездатності можна дізнатися за кодом, підкресленим у відповідній графі.

Важливою є інформація про призначений лікарем режиму (стаціонарний, амбулаторний, санаторний тощо). У разі недотримання хворим призначеного режиму, лікар повинен записати дату порушення у графі "Відмітка про порушення режиму" і засвідчити цей запис своїм підписом. Вид порушення викладається у графі "Примітка".

Про перебування непрацездатної особи в стаціонарі свідчить запис, де вказуються дати прибуття та виписки зі стаціонарного відділення.

Якщо тимчасова непрацездатність настала поза місцем постійного проживання (роботи), листок непрацездатності видається за підписом головного лікаря, який засвідчується круглою печаткою закладу охорони здоров’я.

Звільнення від роботи заповнюється внесенням послідовних записів про періоди непрацездатності, які засвідчуються підписом  лікаря та його печаткою.

У графі «Стати до роботи» вказується словами число і місяць, коли приступити до роботи; посаду, прізвище лікаря, що засвідчується його підписом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється «Продовжує хворіти» та зазначається номер нового листка.

Якщо листок непрацездатності оформлено з порушенням вимог нормативно-правових актів, він має бути повернутий до закладу охорони здоров’я, для внесення виправлень.

Важливо! На лицьовій сторінці лікарняного дозволяється лише два виправлення. Якщо виправлень більше, такий листок непрацездатності оплаті не підлягає. У цьому випадку лікарняний лист обмінюють на «новий» — дублікат. Усі виправлення підтверджують записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». 

Зворотна сторона листка непрацездатності поділена на чотири частини і її заповнюють за місцем роботи застрахованої особи.

Перша частина містить відомості про характер роботи (постійна або тимчасова), період відсутності  співробітника та дату виходу на роботу. Ці дані заповнюються табельником або уповноваженою особою.

Друга частина заповнюється відділом кадрів і містить відомості про страховий стаж.

Заповнення третьої частини здійснюється комісією з соціального страхування або особою, уповноваженою вирішувати питання про призначення допомоги.

Четверта частина зворотної сторони заповнюється бухгалтерією підприємств.

Зазначені дані засвідчуються підписами керівника та головного бухгалтера підприємства.