flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо порядку оформлення службових відряджень в межах України

Організація та оформлення службових відряджень працівників місцевих загальних судів в межах України здійснюються відповідно до положень підпункту 140.1.7 пункту 140.1 статті 140 Податкового кодексу України, вимог Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 №59, Постанови КМУ від 02.02.2011 №98 „Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів”.

Службові відрядження в межах України оформлюються наказами місцевих загальних судів. У наказі про службове відрядження обов’язково зазначається: прізвище, ім’я, по батькові працівника; посада, яку він обіймає; пункт призначення; найменування підприємства, установи, куди відряджений працівник; термін відрядження, мета відрядження, що підтверджує його зв'язок  з діяльністю суду.

Установа, що відряджає працівника, зобов'язана ознайомити його з кошторисом витрат (у разі отримання авансу з довідкою-розрахунком на виданий аванс), а також з вимогами нормативно-правових актів.

Керівником можуть встановлюватись додаткові обмеження щодо сум та цілей використання коштів на найм житлового приміщення, на побутові послуги, транспортні та інші витрати.

 

  1. Відшкодування добових.

1.1. Сума добових визначається згідно з наказом про відрядження. За відсутності наказу добові витрати не виплачуються.

Визначення кількості днів відрядження для виплати добових проводиться з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи. Добові витрати в межах України складають 60 грн. за добу.

1.2 За умови, коли сторона, що приймає, безоплатно забезпечує харчуванням, добові відшкодовуються у відсотках: зокрема 80 відсотків при одноразовому, 55 відсотків - дворазовому, 35 відсотків - триразовому харчуванні.

Днем вибуття у відрядження вважається день відправлення транспортного засобу з місця постійної роботи, а днем прибуття з відрядження - день прибуття транспортного засобу. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 0 години і пізніше - наступна доба.

 

  1. Проїзні документи

2.1. Витрати на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) відшкодовуються з урахуванням витрат пов’язаних із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах та страхових платежів на транспорті.

2.2. Квитки на проїзд автомобільним транспортом (автобус, маршрутне таксі тощо) повинні відповідати Типовим формам (наказ Мінтранспорту від 25.05.06 №503), відшкодовуються також проїзні документи, заповнені вручну, якщо придбаний у водія квиток відповідає типовій формі, містить інформацію про перевізника, страховика, страхову суму, тарифну вартість та вартість квитка, відстань проїзду, пункти відправки та прибуття.

2.3. Вартість проїзду до пункту призначення на поїзді не має перевищувати вартість квитка класу „купе”. Витрати на проїзд відрядженого працівника в м’якому вагоні, можуть відшкодовуватись в кожному випадку з дозволу керівника за особистою заявою відрядженого при наявності бюджетних асигнувань.

Дата на транспортному квитку (вибуття та прибуття транспортного засобу) має збігатися з датою вибуття та прибуття працівника згідно з наказом про відрядження.

Згідно з пунктом 23 постанови Кабінету Міністрів України № 252 від 19.03.1997 року «Про порядок обслуговування громадян залізничним транспортом» проїзні та перевізні документи з виправленнями, додатковими написами, зробленими особами, до компетенції яких це не належить, а також підроблені вважаються недійсними. Пошкоджені проїзні документ (склеєний, підмочений, обгорілий, розірваний тощо) поновлюються суб'єктом господарювання, який його продав, у разі збереження на проїзному документі інформації в обсязі, достатньому для його ідентифікації. Загублені чи викрадені проїзні та перевізні  документи  не поновлюються. Отже, працівник, який скористався залізничним транспортом але втратив квиток, не зможе його відновити.

 

  1. Проживання в готелі

3.1. Гранична норма відшкодування витрат на найм житлового приміщення установлена в розмірі 600,00 грн. за добу без ПДВ.

3.2. Витрати на проживання під час відрядження відшкодовуються на підставі: документа, що підтверджує оплату (чек РРО, або товарний чек, розрахункова квитанція, квитанція до прибуткового касового ордеру) та рахунка з готелю (із зазначенням кількості діб проживання, переліком послуг, ПІБ).

Якщо рахунок за проживання видає приватний підприємець, обов’язково повинні бути документи, що підтверджують факт державної реєстрації та свідоцтво про сплату єдиного податку (вид діяльності – готельні послуги)

3.3. Витрати на харчування, вартість якого включена до рахунків на оплату вартості проживання оплачуються відрядженим працівником за рахунок добових витрат.

3.4. Страховка, включена до рахунку на проживання, не відшкодовується без надання страхового полісу.

3.5. Туристичний збір, включений до рахунку на проживання, не відшкодовується.

3.6. Витрати, що перевищують граничні суми витрат на найм житлового приміщення, відшкодовуються з дозволу керівника згідно з оригіналами підтвердних документів за особистою заявою відрядженого при наявності бюджетних асигнувань.

 

  1. Подання авансового звіту

4.1.Після повернення з відрядження працівник зобов'язаний до закінчення п'ятого банківського дня, наступного за днем прибуття до місця постійної роботи, подати звіт про використання коштів. У разі отримання грошового авансу, звіт про використання виданих на відрядження коштів подається до закінчення третього банківського дня, наступного за днем прибуття до місця постійної роботи.

4.2.Форма звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2015 № 841.

4.3.Разом із звітом до відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності територіального управління подаються документи в оригіналі, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат, копія наказу про відрядження, завірена підписом відповідальної посадової особи та скріплена круглою печаткою, посвідчення про відрядження, заява відрядженого та документ , що підтверджує виклик відрядженого.