flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час досудового розслідування та судового провадження. Інформація про використання систем ВКЗ у 2013 році

31 січня 2014, 16:45
Новим Кримінальним процесуальним кодексом України запроваджено можливість використання прогресивних норм кримінального процесуального законодавства в частині проведення судових засідань в режимі відеоконференції.
Положеннями статті 232 Кримінального процесуального кодексу України встановлений порядок та основні умови проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час досудового розслідування.  
Допит осіб, впізнання осіб чи речей, інші процесуальні дії під час досудового розслідування можуть бути проведені у режимі відеоконференції при трансляції з іншого приміщення (дистанційне досудове розслідування) у випадках:
1) неможливості безпосередньої участі певних осіб у досудовому провадженні за станом здоров'я або з інших поважних причин;
2) необхідності забезпечення безпеки осіб;
3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;
4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності досудового розслідування;
5) наявності інших підстав, визначених слідчим, прокурором, слідчим суддею достатніми.
Положеннями статті 336 Кримінального процесуального кодексу України встановлений чіткий порядок та зазначені основні умови проведення судових засідань в режимі відеоконференції.
Так, судове провадження у режимі відеоконференції, так зване дистанційне судове провадження, може здійснюватися у разі:
1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров'я або з інших поважних причин;
2) необхідності забезпечення безпеки осіб;
3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;
4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження;
5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.
Головною умовою проведення дистанційного судового провадження є згода обвинуваченої особи.
Відповідно до статті 336 Кримінального процесуального кодексу України дистанційне судове провадження може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, Верховному Суді України під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких належить до компетенції суду.
   Впродовж серпня — жовтня поточного року системи відеоконференцзв’язку (далі – системи ВКЗ) встановлені в усіх судах області. Із 33 встановлених систем ВКЗ протестовано 32 системи. Державним підприємством “Інформаційні судові системи” із секретарями судових засідань було проведено навчання щодо використання систем ВКЗ та видано відповідні сертифікати. 5 систем ВКЗ передані в безоплатне користування та встановлені в установах Державної пенітенціарної служби.
        Станом на 31 грудня 2013 року місцевими загальними судами проведено 186 сеансів відеоконференцзв'язку, з них під час досудового розслідування — 12 сеансів (з установами Державної пенітенціарної служби — 5 сеансів, з іншими судами — 7), під час судового провадження — 174 сеанси (з установами Державної пенітенціарної служби — 147 сеансів, з іншими судами — 27).