flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 01 жовтня повістки надсилатимуться у вигляді SMS-повідомлень

30 вересня 2013, 11:56
Згідно з наказом Державної судової адміністрації України від 20 вересня 2013 року № 119 «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах» з 01 жовтня 2013 року в судах впроваджується проект надсилання текстів судових повісток SMS-повідомленням.
           Цивільним процесуальним кодексом України (частина 6 ст. 74) передбачено, що особи, які беруть участь у справі, а також свідки, експерти, спеціалісти і перекладачі можуть бути повідомлені або викликані в суд телеграмою, факсом чи за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.
           Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України (частина 1 ст. 135) особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.
           Отже, судові повістки у вигляді SMS-повідомлень надсилатимуться учасникам цивільного процесу та учасникам кримінального провадження.
Відповідно до Порядку надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень (Порядок затверджено наказом ДСА України від 01 червня 2013 року № 73), текст судової повістки може бути надісланий судом учаснику SMS-повідомленням лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення. Така заявка оформлюється безпосередньо в суді або шляхом роздрукування та заповнення учасником форми, що розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України.
 
 
 
Сектор організаційного забезпечення
діяльності судів, судової статистики
та інформаційних технологій